Od 3. do 4. oktobra 2023 je Univerza v Latviji gostila zanimiv študijski obisk za partnerje RuralYouthFuture in njihove deležnike, katerim so predstavili vplivne zgodbe latvijskih pobud za razvoj in aktivacijo mladih.

Med študijskim obiskom so imeli udeleženci privilegij se seznaniti z navdihujočimi mladinskimi programi in pobudami Latvije, ki pomagajo vključiti in aktivirati mlade v regijah. Sodelovali so v bogatih razpravah, izmenjali ideje in delili najboljše prakse z lokalnimi zainteresiranimi stranmi, pri čemer so črpali navdih za povečanje zaposljivosti mladih v svojih podeželskih skupnostih.

Prvi dan študijskega obiska so se živahne razprave vrtele okoli temeljnih ciljev in orodij latvijske mladinske politike, dinamike trga dela in strategij za aktiviranje mladih. V središču pozornosti je bil program mladinskega podjetništva na podeželju »Laukiem Būt« (Podeželje bo!), platforma »Go Remote«, ki je izpostavila delo od doma in hibridno delo kot orodje za opolnomočenje podeželske mladine.

Partnerji so uživali tudi v edinstveni priložnosti, da obiščejo različne mladinske centre in svete ter odkrijejo priložnosti, ki so na voljo mladim v regijah. Srečali so se in izmenjali prakse s predstavniki Mestnega sveta Jurmala in Mladinske hiše Kauguri, pa tudi Mladinske hiše Liepaja, krajev, kjer se združujejo mladi umi, delijo ideje in podpirajo sanje drug drugega.

Drugi dan smo partnerji spoznavali ključno vlogo mladih v civilni družbi ter vpliv znanosti in izobraževanja. Lokalne organizacije so nas seznanjala z uspešnimi praksami vključevanja mladih v družbo ter spodbujanje državljanske in politične angažiranosti. Med govorniki so bili vodja oddelka za izobraževanje mesta Liepaja in predstavniki Razvojne platforme You+, Impact vozlišče Liepaja in Hiša upanja.

Študijski obisk je dosegel vrhunec z ogledom Ventspilsovega znanstvenega centra VIZIUM. Udeleženci so se poglobili v vlogo digitalizacije in tehnološkega razvoja pri opolnomočenju mladih v mestu Ventspils in regiji Kurzeme. Raziskovali so, kako se neformalno izobraževanje, prostovoljno delo in ustvarjalnost združujejo pri spodbujanju razvoja in vključevanja mladih. Obisk je ponudil tudi edinstveno priložnost za združitev zabave z izobraževanjem na področju STEM, saj so se udeleženci udeležili delavnic in imeli interakcijo s privlačnimi eksponati.

Ta izjemen študijski obisk ni le ponudil dragocenega vpogleda v uspešne mladinske pobude v Latviji, ampak je tudi partnerjem dal polno navdiha za opolnomočenje mladih v njihovih lastnih skupnostih. Izmenjava idej in izkušenj obeta svetlejšo prihodnost za razvoj mladih.

Za tiste, ki želite izvedeti več o naših prizadevanjih za odpiranje novih možnosti in ustvarjanje priložnosti, ki bodo pozitivno spremenile življenja mladih na podeželju, se lahko povežete z nami na različnih platformah družbenih medijev.

latvija na splet